Ειδήσεις

Στα πλαίσια της ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ο διεθνής οργανισμός ISO παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από πρότυπα που αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά.

 Περισσότερα

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο τηλεργασίας.

 Περισσότερα

 

          

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας  info@enafsis-consulting.gr

 

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 Η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) είναι πλέον υποχρεωτική σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό µε βάση την κείμενη νομοθεσία (Π.∆. 17/96, Π.∆. 16/96, Ν.3850/10) περί υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

 

Είναι υποχρέωση του εργοδότη εκτός από τον ορισμό Τεχνικού Ασφαλείας ή/και Ιατρού Εργασίας, να μεριμνήσει και για τη σύνταξη γραπτής Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου για την επιχείρησή του.

 Στόχοι της ΜΕΕΚ είναι:

  •  Ο εντοπισμός των κινδύνων για την ασφάλεια των εργαζομένων

  • Ο εντοπισμός των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των εργαζομένων

  • Η εξεύρεση τρόπων και μεθόδων που θα διευκολύνουν την καθημερινή εργασία των εργαζομένων.

 Η εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων είναι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την σχεδίαση και εφαρμογή του προγράμματος επέμβασης και προστατευτικών μέτρων για την Υγεία & Ασφάλεια (Υ&Α) των εργαζομένων

Τα μέτρα ελέγχου που σχεδιάζονται θα πρέπει να ακολουθούν την παρακάτω ιεράρχηση:

  1. Εξάλειψη του κινδύνου

  2. Αντικατάσταση με λιγότερο επικίνδυνες διεργασίες, λειτουργίες, υλικά ή εξοπλισμό

  3. Εφαρμογή τεχνικών ελέγχων και αναδιοργάνωση της εργασίας

  4. Εφαρμογή διοικητικών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης

  5. Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Η συμμετοχή των εργαζομένων όλων των βαθμίδων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της ΜΕΕΚ έχει καθοριστικό ρόλο στην πληρότητα και την ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρονται σε αυτήν.

 

 ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ

Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) αποτελεί ειδική μελέτη σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας εργοταξίων (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών έργων). Περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο συγκεκριμένο έργο, καθώς και κάθε άλλη προδιαγραφή που πρέπει να εφαρμόζεται στο εργοτάξιο, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες.

Το ΣΑΥ προβλέπεται σε περιπτώσεις τεχνικών έργων στα οποία:

  • απαιτείται ορισμός συντονιστή σε θέματα ασφάλειας και υγείας κατά την εκπόνηση της μελέτης του έργου (παρ. 1, άρθ. 3, ΠΔ 305/1996).
  • oι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους.
  • απαιτείται η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του τεχνικού έργου (παρ. 12, άρθ. 3, ΠΔ 305/1996).

Το ΣΑΥ εκπονείται με μέριμνα του εργολάβου ολόκληρου του έργου ή αν αυτός δεν υπάρχει, τότε από τον κύριο του έργου.  Στο ΣΑΥ, διευκρινίζονται οι κανόνες που θα εφαρμόζονται στο εργοτάξιο, αφού ληφθούν υπόψη οι δραστηριότητες στον τόπο του έργου, καθώς και άλλα θέματα.