Ειδήσεις

Στα πλαίσια της ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ο διεθνής οργανισμός ISO παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από πρότυπα που αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά.

 Περισσότερα

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο τηλεργασίας.

 Περισσότερα

 

          

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας  info@enafsis-consulting.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Με το νόμο 4014 που εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 (ΦΕΚ Α 209/2011), επανακαθορίστηκαν οι διαδικασίες που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των νέων και των υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων. Βασικοί στόχοι των ρυθμίσεων του νέου νόμου είναι η απλοποίηση, ο εξορθολογισμός και η συντόμευση των σχετικών διαδικασιών με ταυτόχρονη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.

 Ειδικότερα, με το νόμο 4014/2011, εισήχθησαν - μεταξύ άλλων - και οι εξής καινοτομίες:

1) Σημαντική μείωση του αριθμού των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται υποβολή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά.

2) Θεσπίσθηκαν υποχρεωτικοί περιοδικοί τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες και ιδιώτες ελεγκτές με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

3) Καταργήθηκαν οι απαιτήσεις αλληλοεπικαλυπτόμενων αδειοδοτήσεων (άδεια διάθεσης λυμάτων, άδειες διαχείρισης μη επικινδύνων και επικινδύνων αποβλήτων, έγκριση επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση) και ενσωματώνονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

4) Επιμηκύνεται η διάρκεια ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σε 10 έτη, ή σε 12 έτη για έργα που διαθέτουν ISO 14001, ή σε 14 έτη για όσα διαθέτουν EMAS.

5) Καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ), και καθίσταται πλέον η υποβολή της προαιρετική.

6) Απαιτείται η υποβολή μελέτης «Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης» και αξιολόγηση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός του δικτύου Natura 2000.

ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ SEVESO

Η Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ 376 Β’) εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso III (Οδηγία 2012/18/ΕΚ) και περιγράφει τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Βασική υποχρέωση των φορέων αυτών είναι η σύνταξη και υποβολή στις αρμόδιες αρχές της Κοινοποίησης και της Μελέτης Ασφάλειας ανάλογα με τις ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις.

Η Κοινοποίηση SEVESO περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των στοιχείων της εγκατάστασης, κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών και ποσότητες, εκτίμηση της πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης λόγω της θέσης της και της εγγύτητάς της, με άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις (φαινόμενο domino), μέτρα προστασίας και παρέμβασης για τον περιορισμό των συνεπειών μεγάλου ατυχήματος.

Η Μελέτη Ασφάλειας περιλαμβάνει επιπρόσθετες πληροφορίες όπως:

  • στοιχεία για το σύστημα διαχείρισης της Ασφάλειας και την οργάνωση της εγκατάστασης.
  • παρουσίαση του περιβάλλοντος της εγκατάστασης (γεωγραφική θέση, μετεωρολογικά στοιχεία κ.ά.).
  • επικινδυνότητα ατυχήματος (σενάρια ατυχημάτων, αίτια, συνέπειες κ.ά.).