Ειδήσεις

Στα πλαίσια της ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ο διεθνής οργανισμός ISO παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από πρότυπα που αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά.

 Περισσότερα

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο τηλεργασίας.

 Περισσότερα

 

          

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας  info@enafsis-consulting.gr

ISO 22000:2018

Διεθνές Πρότυπο για την εφαρμογή συστήματος ασφάλειας τροφίμων

Το εν λόγω πρότυπο έχει διεργασιακή προσέγγιση εμπλέκοντας τον συστηματικό ορισμό και διαχείριση των διεργασιών και των αλληλεπιδράσεών τους, ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα σύμφωνα με την πολιτική ασφάλειας τροφίμων και τη στρατηγική κατεύθυνση του οργανισμού.

Περαιτέρω, η νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2018, έχει επεκτείνει τη χρήση του κύκλου PDCA (plan-do-chek-act) ενσωματώνοντας τα στάδια υλοποίησης των αρχών HACCP. Ο κύκλος PDCA διαχωρίζεται πλέον σε δύο επίπεδα, το τον οργανωτικό σχεδιασμό και έλεγχο και τον λειτουργικό σχεδιασμό και έλεγχο.

Ο λειτουργικός σχεδιασμός και έλεγχος συνδυάζει το πλάνο HACCP με τα προαπαιτούμενα προγράμματα PRPs, τα λειτουργικά προαπαιτούμενα προγράμματα OPRPs, το σύστημα ιχνηλασιμότητας και την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις.

Το διαχειριστικό μοντέλο που προτείνει το πρότυπο ISO 22000 βασίζεται στην ανάλυση ρίσκου, καθιστώντας έτσι ικανό τον οργανισμό να καθορίσει τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αποκλίσεις στις διεργασίες και το σύστημα διαχείρισης και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα ελέγχου για την πρόληψη ή ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιδράσεων.

Περαιτέρω, η διαχείριση του ρίσκου υλοποιείται σε δύο επίπεδα, το οργανωτικό και το λειτουργικό, σύμφωνα με την διεργασιακή προσέγγιση δύο κύκλων PDCA που αναφέρθηκε παραπάνω.

 Οι κύριες καινοτομίες που εισάγονται με τη νέα έκδοση του προτύπου είναι οι εξής:

  • Νέα δομή: Υιοθετείται η υψηλού επιπέδου δομή  (High Level Structure) που ορίζεται από το παράρτημα SL και είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έναν οργανισμό στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.
  • Διεργασιακή προσέγγιση με  έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών και αλληλεπιδράσεων ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Διαχειριστική προσέγγιση με βάση την ανάλυση ρίσκου, που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία και τις αρχές. ‘Ετσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση ρίσκου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του οργανωτικού ρίσκου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.
  • Κύκλος PDCA: το πρότυπο αποσαφηνίζει τον κύκλο Plan-Do-Check-Act, έχοντας δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται: ο ένας καλύπτει τον οργανωτικό έλεγχο και ο άλλος τον λειτουργικό έλεγχο περιλαμβάνοντας τις αρχές του HACCP.
  • Ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius .
  • Διευκρίνιση και απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων.  Ένταξη νέων ορισμών και σαφής περιγραφή των εννοιών και  διαφορών μεταξύ  των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (OPRPs) and Προαπαιτούμενων (PRPs).