Ειδήσεις

Στα πλαίσια της ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ο διεθνής οργανισμός ISO παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από πρότυπα που αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά.

 Περισσότερα

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο τηλεργασίας.

 Περισσότερα

 

          

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας  info@enafsis-consulting.gr

ISO 37001:2016

Διεθνές Πρότυπο για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας

Η δωροδοκία είναι ένα από τα περισσότερο καταστρεπτικά και πολύπλοκα προβλήματα των καιρών μας, και παρόλες τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες να την καταπολεμήσουν, παραμένει  εκτεταμένη.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας μέσω εθνικής νομοθεσίας όπως επίσης και μέσω διεθνών συμφωνιών όπως η Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών έναντι στη δωροδοκία, όμως περισσότερα μπορούν να γίνουν.

Σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας

Το  σύστημα  διαχείρισης  κατά  της  δωροδοκίας  έχει  σχεδιαστεί  για  την  δημιουργία κουλτούρας κατά της δωροδοκίας εντός ενός οργανισμού και την εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αυξήσουν την πιθανότητα του εξαρχής εντοπισμού και μείωσης περιπτώσεων δωροδοκίας.

Το διεθνές πρότυπο ISO 37001 – Anti-bribery management systems – Requirements with guidance for use, καλύπτει  τη  δωροδοκία  στο  δημόσιο  και  το  ιδιωτικό  τομέα,  τους  μη  κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας από ή προς ένα οργανισμό ή το προσωπικό του, και τα δωροδοκήματα που πληρώνονται ή λαμβάνονται μέσω ή από ένα τρίτο μέρος. Η δωροδοκία μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε, να είναι οποιασδήποτε αξίας και μπορεί να εμπλέκει οικονομικά ή μη – οικονομικά πλεονεκτήματα ή οφέλη.

Οφέλη για την επιχείρηση ή τον οργανισμό

Το πρότυπο ISO 37001 είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει έναν οργανισμό να εφαρμόσει ένα σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας ή να ενισχύσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς ελέγχου. Απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων όπως η υιοθέτηση πολιτικής κατά της δωροδοκίας, ανάθεση καθηκόντων επίβλεψης της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, την αξιολόγηση και εκπαίδευση των εργαζομένων, την διενέργεια εκτίμησης διακινδύνευσης σε έργα και επιχειρηματικούς συνεργάτες, την εφαρμογή οικονομικών και εμπορικών μηχανισμών ελέγχου, την εγκαθίδρυση διαδικασιών αναφοράς και διερεύνησης.

Η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας απαιτεί ηγεσία και συνεισφορά της ανώτατης διοίκησης και επικοινωνία της πολιτικής και του προγράμματος σε όλο το προσωπικό και τα εξωτερικά μέρη όπως οι υπεργολάβοι, οι προμηθευτές και οι συνεργάτες σε κοινοπραξία.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη μείωση του ρίσκου συμβάντος δωροδοκίας και μπορεί να καταδειχθεί στη διοίκηση, στους εργαζόμενους, τους ιδιοκτήτες, τους μετόχους, τους πελάτες και άλλους επιχειρηματικούς συνεργάτες ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές μηχανισμών ελέγχου κατά της δωροδοκίας. Επίσης μπορεί να παρέχει απόδειξη στην περίπτωση έρευνας εγκλημάτων ότι έχουν γίνει λογικά βήματα στην κατεύθυνση της πρόληψης της δωροδοκίας.

Δυνατότητα πιστοποίησης

Ένας οργανισμός εφόσον το επιθυμεί μπορεί να πιστοποιηθεί ως προς τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 37001.

Αν και η πιστοποίηση δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση δωροδοκίας σε έναν οργανισμό, παρ’ όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό στην εφαρμογή ισχυρών και αναλογικών μέτρων που μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά το ρίσκο δωροδοκίας και να αντιμετωπίσουν την δωροδοκία εκεί που εμφανίζεται.